Tarmo

Olen 42 vuotias biologi, ja olen kotoisin Keuruulta. Keuruun vuosien jälkeen muutin Jyväskylään opintojen perässä. Viimeiset 10 vuotta olen asunut perheeni kanssa Petäjävedellä. Olen siis todellinen Keskisuomalainen, jolla on omakohtaista kokemusta kaupunki-, taajama- ja maaseutuasumisesta.

Harrastan metsästystä, metsänhoitoa, partiota ja suunnistusta. Olen metsästysseura-aktiivi, Keski-Suomen tieteen ja teknologian vihreiden perustajajäsen ja Vihreä Keurusseutu ryn varapuheenjohtaja.

Olen väitellyt vuonna 2007 ja olen pienehkön tutkimusryhmän johtaja Jyväskylän yliopistossa. Olen tutkinut yli 10 vuotta työkseni eliöiden ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sen vaikutuksia muun muassa vieraslajien ja tautien leviämiseen. Tämä työ on vienyt minut myös aitiopaikalle ympäristöministeriön asettamaan Suomen IPCC työryhmään, jossa kerätään ja käsitellään tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta poliittisen päätöksenteon tueksi. Tällä hetkellä tilanne ilmastonmuutoksen suhteen on ammatillisesti vähintäänkin turhauttava:

Tiedämme ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ongelmat, tiedämme ratkaisuja mutta mitään ei jostain syystä tapahdu.

Tutkijana hämmästelen myös nykyisen hallituksen välinpitämättömyyttä tutkimustiedon edessä: ilmastonmuutoksen hillintä, haitalliset yritystuet, aktiivimalli, SOTE, metsänhakkuut, koulutusleikkaukset, eriarvoisuus. Kaikessa paistaa tavallisten kansalaisten, koulutuksen, tutkimuksen ja tiedon vähättely, tutkijoiden viestin ohittaminen, ja eri eturyhmien intressien mukaan tanssiminen. 

Voisimme tehdä tiedon ja inhimillisyyden valossa oikein mutta emme jostain syystä niin tee. 

Tutkijoiden sijaan etujärjestöillä on mahdollista vaikuttaa politiikkaan melkoisen rajattomasti. Ei ole ihme että maata ei johdeta tietopohjaisesti, vaan etujärjestöpohjaisesti. Äänekkäin saa viestinsä paremmin lävitse, ja kaikilla kansanedustajilla ei ole eväitä ymmärtää että äänekkäin ei aina ole oikeassa. Tutkijakoulutetulla edustajalla on ymmärrys siitä miten tietoa hankitaan, tulkitaan ja tuodaan päätöksentekoon – kyky selvittää ja paremmat eväät nähdä mikä on oikein. Tämän vuoksi tarvitsemme tutkijoita myös päättäjiksi.

Jotta asiat etenisivät…

…olen ehdolla eduskuntavaaleissa – teemoilla: ilmastonmuutos, koulutus, luonto.