Blogi: Haitallisista yritystuista – ”Hyvässä hengessä”


22.1.2019 Teollisuuden herrat keskustelivat taloudesta hyvässä hengessä tartuttaen yhdessä tekemisen meiningin kaikkiin. 

Yhdessä voimme tehdä hyviä teknologisia ratkaisuja ympäristön eteen ja päihittää kasvihuoneilmiön. Pidetääs kaikki ikään tai sosiaaliseen asemaan katsomatta, tästä lähtien hyvä pössis päällä ja rahahanat teollisuuden suuntaan auki.”

”Jesh! fist pump! high five! boogie woogie, ja kolme kertaa Hurraa!”

Helsingin sanomissa keskenään hymistelevät pompöösit ukot muistavat vielä ohimennen antaa ymmärtää että vaikka heille turhaan maksettavat tuet pahentavat ilmastonmuutosta ja kurjistavat kansaa, niin oikeastaan ilmastonmuutoksen varjolla ei kannata tulla isottelemaan tuista, vaikka yhdessä tässä ilmastonmuutosta torjutaankin. 

Siis mitäh? 

Aamukahvi pyrkii nenän kautta näppäimistölle. Ei helvetti: face palm, hetki otsan pöytään hakkuuta ja syvä huokaus.

Ei ilmastonmuutosta hoideta pois päiväjärjestyksestä pikku viilaamisella ja pelkillä hyvähenkisyyssössötyksillä. Nämä tuet on todettu useaan otteeseen turhiksi ja haitallisiksi.

En ole onnekseni ainoa, jota kiukuttaa: Emma Kari ja Ville Niinistö mylläävätkin tätä jo twitterissä. Katson parhaaksi tehdä tällä kertaa jotain muuta. 

Puolta viikkoa myöhemmin onkin selvä, että nyt tullaan koko laidan leveydellä haitallisten yritystukien puolesta. Vientiteollisuus, työpaikat, verotulot, perinne, isänmaa, luopiot, petturit, öyhön, öyhön. Hurmos päällä kivitetään niitä, jotka kehtaavat nostaa kissan pöydälle. Mustelmia tulee, mutta onneksi kehtasivat. Asia on tärkeä. 

Ympäristölle haitallinen tuki on tuki, joka johtaa ympäristön pilaantumiseen, tai on ristiriidassa esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa. Ympäristöministeriön mukaan näitä tukia piisaa. Olennaista on myös, että työ- ja elinkeinoministeriö on todennut ne tehottomiksi ja kilpailua vääristäviksi. Kokonaisuudessa nämä tuet ovat erittäin pieni osa yritysten liikevaihdosta, mutta valtion budjetissa näille rahoille olisi paljon, paljon, paljon tärkeämpääkin käyttöä. Ympäristölle haitalliset tuet joutavat mennä. Sorry, mutta Business as usual, ei ole mahdollista ilmastonmuutoksen edessä. 

Selvää on, että ilmastotalkoisiin tarvitaan myös teollisuus, ja osallistuminen niihin talkoisiin alkaa kätevästi haitallisten ja tarpeettomien tukien poistolla.

Haitallisista yritystuista syvällisemmin: https://yle.fi/uutiset/3-10095106

Viitattu HS artikkeli: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005970862.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s