Blogi: Tasapuolisempaa kepittämistä kiitos

11.4.2023.

2019 eduskuntavaalien alla puhuttiin vihreästä siirtymästä vielä melko teoreettisella tasolla. Puhuttiin hintaohjauksesta, verotuksesta ja reilusta siirtymästä, jolla tasattaisiin tuloerojen aiheuttamia mahdollisuuksia ja ongelmia. Silloin vielä tulevan demarihallituksen piti olla eteenpäin vievä voima, joka pitäisi huolta siitä, että siirtymä poispäin fossiilisista olisi oikeudenmukainen ja tapahtuisi hyvässä marssijärjestyksessä, sopivasti kepittäen ja porkkanaa tarjoten.

Miksi siirtymän oikeudenmukaisuuden takaava mekanismi olisi tarvittu selvisi melko nopeasti. Koronakriisin kukkuraksi Venäjän aiheuttama sota sysäsi fossiilisten polttoaineiden, sähkön ja päästökauppamaksujen hinnat taivaisiin. Tämä vauhditti siirtymää sähköautoihin, aurinkopaneeliasennuksia, öljylämmityksestä luopumista ja kaikkea sitä mitä vihreänsiirtymänkin piti tehdä. Paljon ajavalle sähköauto säästää vuodessa huomattavan määrän rahaa. Aurinkopaneelit ja energiaremontit maksavat itsensä nopeasti takaisin tuottaen sen jälkeen pelkkää hyötyä. Näitä on myös tuettu kotitalousvähennyksin, energia-avustuksin ja ostotuin. On siis tarjottu ns. ”porkkanaa”. 

Siinä missä parempituloinen valitsee ”porkkanana” sopivaa sähköautoa, saa köyhempikin valita. Markkinatalouden hengessä valintaa saa tehdä kalliin bensan, kalliin energian ja kalliin ruuan välillä. Investointikustannus remonttiin tai sopivaan sähköautoon on aivan liian suuri, jotta valinnan mahdollisuudet olisivat aidosti tarjolla. Käytännössä muutos tarjoaa nyt enemmän porkkanaa rikkaammille ja voimallista keppiä köyhille, ilman että kepityksestä on ulospääsyä. Tätä epäsuhtaa tasoittavaa oikeudenmukaisuuden takaavaa mekanismia ei ole valmiina vieläkään. Ei ihme, että bensapopulismi on voimissaan.

Mikä muuttuu uuden hallituksen mukana? Tuleva hallitus ei pysty verotuloja romauttamatta laskemaan polttoaineiden hintoja riittävän alas. Tästä pitää huoli öljyntuottajamaiden pienentämä tuotantotavoite, jalostamojen isot katteet ja edelleen jatkuva Venäjän sota. Paljon puhuttu sekoitevelvoitteen lasku sen sijaan söisi Nesteen tulosta, jonka tuotteilla jakeluvelvoitetta täytetään. Mitäpä lottoatte tarttuuko tuleva hallitus tähänkään jos uhkana on valtion osinkotulojen lasku? 

Vaihtoehtojakin on. Sveitsissä ja useissa Kanadan osavaltioissa palautetaan polttoaineen haittaverosta saatuja varoja suoraan kansalaisille. Tällä mekanismilla usein ja paljon saastuttavammilla autoilla ajavat rikkaammat tulevat tukeneeksi suhteessa enemmän vähempituloisia. Onpa eräällä Kanadan osavaltiolla vielä polttoaineveroon sidottu +10 % tuki maaseudun asukkaille, jolloin suurempi tarve autoilla tulee ainakin osin kompensoitua. Jos näistä tulonsiirroista haluaa rikkaampana päästä eroon, niin kai kateellisuus johtaa ripeämpään sähköautoon siirtymiseen. Onko tämä sitten keppi vai porkkana, päättäköön jokainen itse, mutta ainakin oikeudenmukaisuutta sillä voisi hivenen lisätä. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s