Mielipide: Vihreässä siirtymässä keskusta on kyvytön

Keskisuomalainen 28.3.2023.

Elinkeinoelämän keskusjärjestö toisti hiljattain maailman talousfoorumin näkemyksen siitä, että tulevaisuuden elinkeinojen on menestyäkseen oltava ilmasto- ja luontoystävällisiä. Biotalous on Suomessa nähty tämän vihreän siirtymän mahdollisena veturina, mutta eritoten metsätaloudella on huomattavia vaikeuksia saavuttaa aitoa kestävyyttä: Metsätalous on johtanut sisävesien alennustilaan ja on pääsyy lajien ja luontotyyppien uhanalaisuuteen. Vuosia jatkuneet liialliset hakkuut ovat kutistaneet hiilinielumme. Julki tulleet laittoman kovat harvennushakkuut ja PEFC-sertifikaattirikkomukset ovat jäävuoren huippu metsätalouden kestävyysongelmista.

Tästä huolimatta olemme törmänneet maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Anne Kalmarin kirjoituksiin tämän toiminnan kehumisesta ja siitä, kuinka pienetkin askeleet metsätalouden kestävyydessä on mm. hänen ja keskustan toimesta vesitetty. Käytännössä tämä tunnustus tarkoittaa suomalaisen metsätalouden kilpailukyvyn menetystä kestävien tuotteiden markkinoilla ja metsätalouden sosiaalisen hyväksyttävyyden romahtamista, vaikeuttaen tulevien sukupolvien mahdollisuutta kehittää maaseutua. On varsin ilmeistä, että Keskusta-puolue on tällä hetkellä kyvytön luotsaamaan biotalouden vihreää siirtymää

Tarmo Ketola, Vihreät eduskuntavaaliehdokas, Petäjävesi

Heikki Ala-aho, keskustalainen metsänomistaja, Siikajoki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s